Portugal: Pasteis de Nata

Hallo allemaal, ik heb weer een lekker dessert voor jullie om thuis te proberen. Dit dessert heet: Pasteis de Nata, en is afkomstig van Portugal. Pasteis de Nata is letterlijk vertaalt: ‘pasteitjes van room’. Dit lekkernij is erg te vergelijken met Crema Catalana, zie mijn vorige blogpost (Spanje: Crema Catalana). Het dessert wordt ook wel Pastéis de Belém genoemd. Als sinds 1837 wordt dit heerlijke cakeje verkocht in Belem, een wijk in Lissabon. Daar is het ook in de loop van de jaren uitgegroeid tot één van de populairste desserts van Portugal. De portugese mensen kopen het ook als tussendoortje voor bij de koffie. Ben jij ooit in Portugal geweest? en heb je zo’n heerlijk roomtaartje al een keer geproefd? Want als je door Lissabon, de hoofdstad van Portugal, loopt vind je bijna overal waar je kijkt een bakkerij of winkeltje die dit lekkernij verkoopt. Heel veel toeristen komen ook speciaal naar Lissabon voor een bezoekje aan de Pastelaria (bakker) die deze cakejes verkoopt. Vaak kan je dan ook echt zien hoe ze worden gemaakt. Super leuk! Twee jaar geleden ben ik met mijn familie naar Portugal geweest. Tijdens het rondlopen door de stad Lissabon heb ik kennis gemaakt met die lekkernij. Ik vond het heerlijk! Later heb ik het ook zelf thuis uitgeprobeerd en het was er goed gelukt.                                                                                                                                                  Wil je dit nou ook zelf maken? Dan komt hier het recept:

         Wat heb je nodig:

  • 5 vellen bladerdeegDe bronafbeelding bekijken
  • 250 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 70 gr rietsuiker
  • Kleine theelepel vanille aroma
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Roomboter (om in te vetten)
  • Rasp van 1 citroen
  • Bakvorm voor muffins

        

         Hoe maak je het:

  • Verwarm van te voren de oven op 220 graden.
  • Laat het bladerdeeg goed ontdooien.
  • Vet de bakvorm in met een beetje boter.
  • Rol het deeg een beetje uit en haal met behulp van een glas een aantal rondjes eruit. (Het ligt eraan hoeveel gebakjes je in de bakvorm kan plaatsen)
  • Bekleed de bakvormpjes met de rondjes deeg.
  • Doe de 250 ml slagroom in een pannetje en verwarm deze. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.
  • Voeg vervolgens een klein theelepeltje vanille aroma en de rasp van de citroen toe.
  • Doe alle eidooiers in een bakje en klop het los met een garde.
  • Doe dan bloem, rietsuiker en de vanillesuiker bij de eidooiers en roer het tot een glad mengsel.
  • Voeg het mengsel stukje voor stukje toe bij de room. Blijf in de tussentijd goed roeren.
  • Laat het mengsel 5 à 10 minuutjes indikken.
  • Schep dan het mengsel in de bladerdeeg vormpjes, iets onder de bovenrand.
  • Doe de gebakjes dan ongeveer 15 minuten in de oven. En voilà tijd om te proeven.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Vond jij dit recept nou ook heel lekker? Laat het me in de comments weten.

Wil je liever een lactosevrije variant van dit dessert? Klik dan hier!

Plaats een reactie